sobota 27. decembra 2014

Vianočné perličky

Po otrasnej správe o vystrieľaní školákov v Péšaváre som myslela, že už nemá význam písať malé humoresky, keď je život taký krutý.
Ale dnes vám napíšem niekoľko vianočných zážitkov, ktoré mi spestrili život.

Vianočné perličky

Ak ťa urazí manžel, využi to vo svoj prospech. Rozhodne netrieskaj dverami, ale tvár sa urazene, veľmi ubolene, a ak sa dá, vyroň aj slzu-dve. Po chvíli sa manžel trochu zamyslí a poberie sa do mesta. Ešte na odchode mu cez slzy preceď:
- Radšej korenistú vôňu.
A aj tak bolo. Pod stromčekom kvalitný parfum.

X

Sofia maľuje s novými farbičkami.
- Čo to kreslíš, Sofinka?
Potuteľne sa usmeje a povie:
- Nebuď zvedavá, budeš skoro stará!

X

V maľovaní robí pokroky: nakreslila postavu usmiateho dievčatka s dlhánskymi rozpaženými rukami, akoby chcelo objať celý svet. Na moju otázku o tom, koho, znázornila, odpovedala:
- To si ty!
Bolo to dojemné, bolo to kúl, bola to odmena za moju námahu, že ju vodievam do ZUŠ-ky na kurz hry na klavíri plus maľovania. Vysvetlím: klavír jej ide super, ale maľovať nevie, preto ju to učí pani učiteľka, ktorá je dobrá v jednom aj druhom umení. A k tomu má super prístup k deckám! Zoslalo mi ju samé nebo!

X

Detičky sa hrajú Monopoly, potom florbal, potom s plyšákmi, potom s autíčkami. Panuje sviatočná pohoda. Len dokiaľ si nezmyslia, že majú počítačový „absťák.“ „Babka, daj nám heslo!“ – prosíkajú. A vtedy je len na mne: dať, či nedať? Ešteže teta Monika vymyslela sofistikovanejšie ako predtým. Obsahuje malé aj veľké písmená, ba aj číslice. Na predošlé Sofinka prišla pomerne rýchle. Hoci ešte nepoznala písmená, sledovala moje prsty a postupne prišla na heslo, ktoré znelo „vtacik“. How easy! Like ABC.

X

Deti, poďte ochutnať mandľové koláčiky!
- Čože, mandľové? Fúúúj!
(Vysvetlenie: pre naše detičky sa slovo „mandle“ spája s telesnými orgánmi, ktoré ich zvykli veľmi trápiť, často ich mali zapálené, čo bolo sprevádzané vysokými teplotami, Andrejko vynechal kvôli hnisavej angíne v prváku školu najmenej sedemkrát, nakoniec museli mandle operatívne von. A po operácii to ešte zo dva týždne bolelo).

X

Dominika dostala u nás pod stromček lego. Najväčšiu radosť urobilo Ajovi a Sofii, ktorí sa s ním chcú čo najviac pohrať, kým ho Dominika nevezme do Bratislavy. Ajo a Sofia už nedostali veľa hračiek, rodinná rada rozhodla.

X

Sofia robí v hre na klavíri pokroky, čo ma veľmi teší, priam sa v tom vyžívam. Ale ktovie, či aj susedia? Lebo toť nedávno som sa jednej chválila, že Sofia má iba päť rokov, a už chodí do hudobnej na klavír. Ona na to: - Veď počujeme! Z tónu jej hlasu však nevyznelo, že ju to veľmi otravuje. Asi tak stredne. Nuž, bude sa s tým musieť zmieriť alebo sa odsťahovať. (Nočný kľud dodržiavame). Andrejkovu gitaru ledva počuť u nás v byte, nieto ešte u susedov.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára