štvrtok 15. októbra 2015

Beťári

Beťári

Nápady, ktoré skrsnú v detských hlavičkách, často zdanlivo nemajú logiku a opodstatnenosť. Ale majú. Vyplývajú z túžby objavovať, skúmať, prípadne napodobňovať dospelých. Preto by mali dospelí dávať len dobrý príklad. A „mať oči všade“, hlavne na chrbte.

Prečo sa Sofia zasekla do najužšieho možného otvoru v rohu medzi posteľou, radiátorom a stenou? – Spadla jej tam hračka. Potom sa nemohla dostať von, tak revala o dušu spasenú.

Prečo spadol Andrejko zo stoličky? Lebo chcel dočiahnuť cukríky, schované vysoko v nástavci.

Prečo Andrej na seba nadával, že je k....? Lebo spravil hlúpu chybu, za ktorú sa hanbil. Odkiaľ poznal výraz? Nebuďme naivní, je toho všade dookola plno.

Prečo si Sofia strúhala na strúhatku prst? (takom tom väčšom, na hrubé pastelky). Túžba skúšať, či funguje? Uletený nápad? Má šesť rokov. Tvrdila však, že jej to ukazoval 8-ročný brat! Ten to, pravda, iba naznačoval, ona sa poranila (našťastie, nie veľmi). Bol z toho veľký rev, vyhrešenie chlapca a náplasť na prstíku.

O tom, ako si raz moja najdrahšia dcérka takmer zomlela prstík na mäsovom mlynčeku, keď braček mlel a ona podávala, radšej nebudem hovoriť, lebo som ich to nechala robiť a odišla som na trh dokúpiť potraviny. Ja krava sprostá! Vtedy zasahoval chirurg.

Sofia si maľovala nechty fixkami.

Dominika si nagebrila tváričku maslom (videla mamku, že sa v kúpeľni krémuje, no a to maslo bolo na kuchynskom stole také mäkučké, dobre roztierateľné).

Rada: nenechávajte arómovú lampu v dosahu detí, ani keď nehorí. Ten popol sa nedá z telíčka dobre zmyť.

Nože a ostré predmety odkladáme vysoko a ďaleko, lebo keď bol Andrej menší, mal tendenciu dvíhať veľký kuchynský nôž tak, že ho chytil rovno pri špici. Našťastie dospeláci včas zakročili.

Andrej si chcel vybrať keksík z nástavca, preto vyliezol na stoličku. Bolo málo, na stoličku si dal ešte jeden stolček. Že mal práve na nohách kolieskové korčule? Detail.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára