streda 22. novembra 2017

Zimné radovánky

Patrí k nim sneh, guľovanie, nedeľné večerné korčuľko, prípravy na Vianoce.
Uvediem niekoľko momentov:

Sneh - u nás v posledných rokoch skôr rarita. Nielenže bola mierna zima, ale naše mesto sa po vybudovaní priehrady Liptovská Mara ocitlo v zrážkovom tieni. Málo prší, málo sneží. Nie div, že minule, keď trochu nasnežilo, zlákal Andreja spolužiak na guľovačku, vraj aby využili posledné zvyšky prvého snehu. Chlapec prišiel domov neskôr, za čo dostal vyhrešené, ale keď som videla radosť v jeho očkách, pochopila som.

Nedeľné korčuľko - prvé v tejto sezóne. Vstup voľný. Ring voľný. Primátor Volný stál uprostred ľadu a rozdával deťom keksíky.
Voľakedy bolo klzísk viac, pri každej škole, aj na Hornáde zamŕzala voda.

Guľovanie a stavanie snehuliakov. Sofinka si na dvore ZUŠ spravila troch malých snehuliačikov, jedného si doniesla domov, resp. jednu guľu dala do mrazničky.

Kupovanie darčekov - našťastie naše vnúčatá sú skromné. Síce po zhliadnutí robotického netopiera v telke o ňom niečo hlesli, ale reč bola nami, dospelými, rýchle odvrátená inam.

Príprava na pečenie: po posledných neblahých skúsenostiach sa prikláňam k objednávke koláčov z pekárne. Niečo drobné budeme so Sofinkou vykrajovať, už pre tú radosť v detských očkách. Ale to chce správny čas a pevné nervy.

Koledy: hráme, ide nám to, dobrá je Tichá noc v podaní Andreja a mňa: ja prvý hlas na klavíri, on druhý hlas na gitare. Sofi bude mať vianočný koncert v ZUŠ. Hneď po Mikulášovi.

Na Vianoce je nás viac - byt ožíva veselým detským džavotom, babka hrá s plyšákmi bábkové divadlo, nerváči pri varení - ešte šťastie, že máme Jurka, ktorý jedlám dodá posledný šmrnc, vynikajúcu chuť, slovom esprit.

Hádanka: privedie Michal z Brna priateľku?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára