nedeľa 30. apríla 2017

Sofinka

Sofinka

Úžasne rada pomáha pri varení.
- Dovoľ babka, ja to urobím! Napr. dnešná príprava rezňov: klepala ich s takou vehemenciou, až narobila do lopára jamky! Obaľovala, mala celé pršteky dolepené od trojobalu, ale vyhlasovala, že „to nevadí“, učila som ju robiť to krajšie. Rada si sama zalieva čaj, dávam pozor, aby sa neobarila.
Rada by pracovala s nožíkom, to jej radšej ešte nedovolím.

Úžasne rada nakupuje. Neposielam ju však do potravín často, zatiaľ.

Nerada upratuje, napr. hračky, ale keď ju nejaká práca zaujme, veľmi to chce robiť a žobroní, kým jej nedovolím, napr. pomáha pri vešaní, ukladaní bielizne, utiera riady. Vééľmi rada upratuje skrine: vyhádže všetko von – a ty, baba, ukladaj! Často si nájde zabudnutý šálik, čiapku, šortky, dá si to na seba – buď jednotlivo alebo všetko naraz - a producíruje sa pred zrkadlom.

Rada hrá na klavíri. Ráno mám problém, kedy jej dovoliť „už“ hrať, večer, kedy „už“ prestať (činžiak, nočný kľud).

Najbližšie bude vystupovať 3. mája. Učka z hudobnej ju chváli, že nemá, na rozdiel od niektorých iných deciek, trému. Trochu áno, ale nie natoľko, aby jej to zabránilo podať výkon. A je tu ešte motivácia, o ktorej viem iba je: prísľub plyšáka (alebo inej vytúženej hračky). Koncerty jej dvíhajú sebavedomie. (Ona to potrebuje, keď nemá mamu. Musí sa prebíjať v živote tým, čo jej ide – a sama – rodičia ju nepostrčia). Minule vo veľkom pozývala na koncert všetky učky, samozrejme, že neprišla ani jedna, lebo aj keď ju majú rady, nemajú čas. Totiž, aby ste mi rozumeli: nesluší sa prísť, vypočuť si Sofinku, a potom odísť. Treba ostať aj počas čísel druhákov, tretiakov, štvrtákov, piatakov, atď, prípadne ak je to koncert celej ZUŠ, pozrieť si tanečné aj dramatické vystúpenia. Rodičia a babičky si na to nájdu čas, ale taká učiteľka ťažko. Nuž, ostáva dúfať, že Sofia raz bude mať tzv „recitál“, samostatný koncert, potom už budem pozývať všetkých, vrátane susediek z bloku a z ulice.

Je to šťastné a veselé dieťa, cíti, že má rodinné zázemie, svojho milujúceho „tatíka“, babku, dedka, má rada školu, rada sa učí. Rada sa podelí, keď niečo má, hneď myslí aj na brata.

Skvelá povaha, nádherné dieťa, aj keď dosť impulzívne, ale takú ju milujeme. NAŠA SOFINKA.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára