pondelok 27. júna 2016

Anglicko a EU

Anglicko a Európska únia

EÚ, kedysi pre nás taká nedosiahnuteľná, naša chiméra, náš sen! Dnes – sme tam, ale ostatní si nás nevážia, najmä nafúkaní Angličania.
Ešte za totality jeden anglický lektor na seminári pre učiteľov angličtiny zahlásil: „Vy sa do EÚ dostanete ťažko, lebo EÚ je klub bohatých krajín - „rich countries´club“. Urazil ma.

Anglicko! Môj niekdajší sen! Túžba tam vycestovať znamenala ochudobnenie vlastnej rodiny.
Ja na tri týždne do Bournemouthu za 25 000,- Sk, a muž s deťmi na Čingov za korunu na osobu a deň. Mladí účastníci letného kurzu hovorili v triede: „Celé prázdniny som šetril, aby som sa dostal na tento kurz!“ Ja som si pomyslela: „Celý život som šetrila...“
Chalani z Talianska na mňa pokrikovali: „Czechoslovakia! Jan Palach!“ (Bolo to v 80-tych rokoch).

V súčasnosti syn nedávno pracoval v Bournemouthe v hoteli, aj v reštaurácii priamo pri mori. Dobre mu platili, ale v hoteli mal nevýhodu, že robil iba nočného recepčného (vydržal niekoľko mesiacov) – a v reštaurácii zažil ťažkosti s dýchaním, zdravotné problémy sa opakovali, preto dal výpoveď a vrátil sa na Slovensko. Zhodou okolností tesne pred Brexitom.

Vo svojom odbore dnes ťažko nájde zamestnanie, berie už čokoľvek, aj keď za menej peňazí ako v Anglicku, hlavné, že doma má zázemie, priateľov, lekárov, našu prírodu, jednoducho prostredie, v ktorom môže existovať ako človek.

Trochu sme zažili Anglicko, dávali nám pocítiť, že sme niečo menej ako oni, pričom oni neboli na vyššej úrovni ani duševne ani telesne, ani morálne, boli jednoducho nafúkaní, uzavretí až nepriateľskí, hlúpo snobskí, vôbec sa nevedeli baviť, pokiaľ sa neopili.

Zažila som aj priateľskejších Angličanov – v Bruseli, tých pravdepodobne zmenilo európske multikultúrne prostredie. Čo bude s mojimi kolegami z anglického prekladateľského oddelenia? Stratia prácu? Ktovie. Držím im palce, lebo boli fajn.

1 komentár:

  1. Nikdy neprestane udivovať každého, kto hľadá jeho pomoc. Je nepochybne najlepší so svojimi magickými silami. Ďakujem vám veľmi pekne za to, že ste sa vrátili po 5 mesiacoch rozchodu so svojou bývalou priateľkou. WhatsApp Lord Zakuza na +1 740-573-9483 za to, že je veľkým a mocným kúzelníkom, ktorému dôverujem. Aj v tejto nedávnej pandemickej kríze na celom svete sa pánovi Zakuzovi podarilo priviesť späť moju bývalú priateľku do 48 hodín so silnou mágiou po zaplatení predbežného poplatku vo výške 370 EUR, aby získal potrebné veci na to, aby svoju prácu vykonal a potom, čo on skončila, moja bývalá priateľka sa ku mne vrátila do 48 hodín a dnes sme jednoducho sami najlepšími. S Lordom Zakuzom môžete komunikovať prostredníctvom linky WhatsApp na čísle +1 740-573-9483, aby ste dostali akúkoľvek pomoc vo vašich vzťahoch / manželstvách.

    OdpovedaťOdstrániť