utorok 1. marca 2016

Odlákavacie manévry

Odlákavacie manévre

Priznajme si všetci. Dnešné deti málo čítajú, málo športujú, málo sa družia s inými deťmi. Príčina: závislosť na TV a PC. Nuž a keď vám ešte aj doktor povie, že im to škodí, vymýšľate všetky možné spôsoby, ba neľutujete vydať isté finančné prostriedky na to, aby ste im zatraktívnili aj iné aktivity, ako je počítač.

Priznajme si: je to ťažké. Oveľa jednoduchšie je nechať dieťa hrať počítačové hry – a ty máš medzitým voľno. Ak ho pustíš vonku, treba naňho dozerať, či

- nevbehne pod auto
- nekopne loptu na cestu a nerozbehne sa za ňou
- neodíde s kamarátmi bez dovolenia do mesta
- nespadne z bicykla/kolobežky/kolieskových korčúľ
- nebude chytať rozbité sklo
- nebude chytať mŕtve vtáky
- sa nedostalo do sporu s kamarátom, ten spor prehralo, a ten kamarát ho bije,

atakďalej, atakďalej. Na mestské, „činžiakové“ dieťa číha vonku kopec nástrah. Ale pobyt na čerstvom vzduchu v kruhu rovesníkov je pre dieťa tá najlepšia kalokagatia, najlepšia výchova, najužitočnejšia cesta pre jeho duševný rozvoj a najlepší spôsob, ako ho odlákať od počítača, aby celkom „nezblblo“, nezískalo „štvorcové“, resp. zapálené oči, „nevymýval“ sa mu mozoček, najmä sú nebezpečné hry, ktoré súhrnne nazývame „strieľačky.“

Takže v duchu hesla: obmedzme počítače, som kúpila Sofinke kolieskové korčule a Andrejovi (korčule už má) parádnu kolobežku. Škoda, že prší. Počkáme, kým sa vyčasí. Okrem toho ich bavia bicykle, a Andreja aj futbal.

Samozrejme, že si decká plnia mimoškolské povinnosti, najmä „hudobku“.
Sofia klavír, Ajo gitara.

Taký pobyt na čerstvom vzduchu bude dobrý, pre babku len prospešný. Stratí trochu z kilogramov, bude sa hýbať – lapať raz jedno, raz druhé, robiť „žandára“, sem-tam stratí slovko s inými babkami, resp. mladými mamičkami, hoci s tými nie nadlho, lebo mladé mamičky majú svoje záujmy, tlstú babku nepotrebujú. Tešíme sa na leto!



p.s. link na ďalšie Andrejkovo vystúpenie v rámci "Koncertu najmenších" - ZUŠ:

https://youtu.be/PcVp6dw9eqs

p.s.2: Ocino na konci hovorí" That´s my boy!"

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára