utorok 24. februára 2015

Cviky

Cviky na reumaticko-artritické končatiny
Teraz sa s vami podelím o niečo, čo možno na prvý pohľad nie je zábavné, ale po čase zistíte, že je to nielen zábavné, ale aj užitočné, ba že je to super! Babička Anička vám prezradí svoje cviky.
Nech bolia kĺby akokoľvek silno, treba si nájsť chvíľku a precvičiť ich. V mojom prípade sú to členky, chodidlá a prsty na rukách.
Človek si musí byť sám sebe lekárom, nájsť si sám najvhodnejšie cviky, ale možno tie moje pomôžu niekomu s podobnými ťažkosťami ako mám ja. Mne sa osvedčili. Pomáha to, fakt. A sympatické na nich je to, že niečo cvičím aj v posteli.
1) Ležím na chrbáte v posteli, dvihnem nohy, rukami vyhodím nafúkaný detský balón, nohami ho odrážam, prípadne hrám volejbal „sama so sebou“ – odrážam balón rukami a nohami, prípadne ho uchopím medzi chodidlá a tak vyhadzujem – nesmie spadnúť na zem. Cvičím tým aj brušné svalstvo.
2) Ležím na chrbáte. Striedavo dvíham ľavú a pravú nohu a robím vo vzduchu chodidlami krúžky: 5x doľava, 5x doprava, potom 5x oboma nohami jedným smerom, 5x oboma nohami proti sebe.
3) Sériu opakujem s nohami na podložke (na posteli).
4) Ľahnem na chrbát, medzi chodidlá uchopím malý vankúšik, nohy mierne nadvihnem a chodidlami hnetiem vankúšik. Zvykne padať, preto keď ho nohami opätovne dvíham, cvičím aj brušné svalstvo.
5) Sedím v kresle pred telkou, bosé chodidlá položím na rúčky posilňovacieho kolieska (s ktorým sa zvyknú cvičiť „brušáky“) a rolujem dopredu a dozadu, pokiaľ to len ide. Mierne sa tým precvičuje aj brucho.
6) Začínajúca reuma na prstoch rúk: pravidelne hrám na klavíri. Po 20 minútach ma bolia prsty, ale cítim, že je to tá „správna“ bolesť. A fakt, o chvíľu je to už lepšie. Prsty nebolia a sú ohybnejšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára