nedeľa 4. januára 2015

Reálna možnosť dosiahnuť nemožné?

REÁLNA MOŽNOSŤ DOSIAHNUŤ NEMOŽNÉ?

Najprv budem trochu citovať článok „Iniciatíva, z ktorej by bol Kafka šťastný“, - zo správ Európskeho parlamentu, vyšlo 21.11.2006 na internete na stránke www.euobserver.com, potom pridám svoje postrehy.
„Predpisy a nariadenia EÚ sa často vnímajú ako priveľmi zložité a zbytočne sa do všetkého miešajúce. Všetci sme počuli slávne príklady istých predpisov o tom, aké rovné majú byť banány alebo uhorky. Za komickou uhorkou sa skrýva vážna vec, a tou je potreba, aby európsky jednotný trh fungoval na spoľahlivých a čestných princípoch. Predpisy o ovocí (ak naozaj existujú) sú na smiech, ale predpisy o bezpečnosti každodenných elektrických prístrojov, akými sú televízory a hriankovače, zaiste smiešne nie sú.“
Údaje uverejnené roku 2002 ukázali, že európska legislatíva sa skladá zo 14000 záväzných dokumentov. Keby sa spísali, vytvorili by 97000-stranovú knihu – „Úradný vestník“, o ktorom vám každý jej čitateľ povie, že to zaiste nie je čítanie na dobrú noc. Pri takom množstve sa natíska otázka: sú všetky predpisy naozaj potrebné?
Mnohí obviňujú rozsiahlu a zložitú legislatívu EÚ, že práve kvôli nej stratili občania záujem o EÚ. Zbytočne zložité predpisy môžu byť zlé aj pre podnikanie, najmä pre malé a stredné podniky, ktoré zamestnávajú dve tretiny európskej pracovnej sily.
V máji prijal Európsky parlament niekoľko správ a uznesenie, ktoré sa nieslo silne v duchu podpory iniciatívy „lepšia tvorba právnych predpisov“ z októbra 2005. Niektorí to prezývajú „Zapáliť vatru z nariadení“. Jej cieľom je zjednodušiť, kodifikovať (zlúčiť viacero nariadení do jedného) a upraviť vyše 222 základných legislatívnych predpisov a 1400 právnych aktov.“
Veru, za šesť rokov chce Komisia znížiť administratívnu záťaž na firmy o 25%. Mal by z toho radosť Franz Kafka, ktorý, ako vieme, kritizoval vo svojich dielach byrokraciu.

No a teraz sa podržte: Belgičania majú webovú stránku www.kafka.be, na ktorej sú pravidelne uvádzané príklady zjednodušených administratívnych postupov, ba najlepšie nápady získavajú aj ceny. Tak napríklad toho roku poputovala hlavná cena Microsoftu a Billovi Gatesovi za nápad rezervovať si v Brugách lístky do kina Kinepolis elektronicky, z domu. Získa tým divák, aj kino. Divák si pohodlne z domu vyberie miesto, kde chce sedieť a kino lepšie zarobí, lebo pružnejšie vypredá lístky.
Na papierovú byrokraciu existuje francúzsky výraz „paperasserie“. Každý by mal proti nej bojovať.
Belgicko za jeho snahy chválim. Len ako to dopadne s Úniou? Aby to neskončilo ako v známej anekdote, v ktorej riaditeľ úradu káže úradníkovi skartovať všetky staré dokumenty, ale predtým má z nich pre istotu narobiť kópie!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára