nedeľa 10. januára 2016

Posledný prázdninový víkend

Posledný prázdninový víkend

Moje dve vnúčatá ho zväčša trávili v činžiakovom byte, keďže ocko pracoval a dedko bol so spevokolom v Poľsku. Podotýkam, že počasie bolo sychravé, chvíľami upršané, chvíľami hmlisté. Tú krásnu a pamätnú polhodinku v nedeľu, čo nám napadal asi jeden centimeter snehu, sme využili na behanie pred činžiakom. Sofia postavila dvoch malých snehuliačikov. Nuž ale doma, to bola iná vec: zákaz hrať hry na PC či mojom mobile platil, ale porušoval sa. Papanie sladkostí rovnako.
Teraz by som však chcela upriamiť vašu pozornosť na hry, ktoré vznikli na základe detskej fantázie:
- hra s autíčkami – na gauči, na okennom parapete, pod stolom. Každé dieťa si vzalo rovnaký počet áut, ktoré sa potom medzi sebou „rozprávali“, plnili ťažké úlohy, pretekali sa. Naberali povahové rysy a schopnosti ľudí.
- skrývačka, vždy obľúbená zábava, tvárim sa, že ich neviem nájsť, aj keď plavá či tmavá štica vykúka spod stola alebo sa hýbe paplón, či hrmocú veci v skrini. Dedo si kúpil skvelú skriňu so zasúvacími dverami, kde je pre Sofinku dosť priestoru, aby tam postojačky, či posediačky prečkala hoci aj noc.
- hra s loptou – kopy, prihrávky, gúľanie, krotila som ich, aby nerozbili sklenené dvere.
- box chceli robiť najprv na posteliach, horko-ťažko som ich prehovorila, aby zápas presunuli na deku na chodbu, pretože tie postele už boli párkrát polámané, detské hlavy po údere do hrany zašívané.
- atrakcia: prezliekanie a zobliekanie. Najmä Sofii bolo podchvíľou horúco, sťahovala si tričko a lietala iba v tielku. Ajo si skúšal karnevalové kostýmy, ponožky od Miška, opasky a dievčenské doplnky.
- Sofia objavila Monikinu kozmetickú taštičku s takými pokladmi ako je rúž, očné tiene, špirála na riasy, ceruzka na obočie, umelé nechty a lepidlo. To ste mali vidieť. Špirálu použila s istotou profesionála. Vymachlila sa riadne! Po chvíli som navrhla: „Poďme sa odličovať!“ Na záver procesu vyhlásila: „Rada sa maľujem, ale nerada sa ODLIŠUJEM!“ (odličujem).
- maľovali vodovými farbami vnútro kartónov od mlieka – šťastná to polhodinka ticha!
- pretekali sa v behu, v skoku do diaľky, súťažili vo florbale a stolnom futbale.

Nuž, čo poviete, celkom dosť aktivít na daždivý víkend, však?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára