nedeľa 24. júla 2016

Piesok, lopta, bicykel

Na pieskovisku je fajn. To, čo dospelým vadí, deti priam milujú. Sedia na drevenej ohrádke, zahrabávajú si nohy až po kolienka, robia koláčiky, tunel pre autíčka, dievčence si ľahli na chrbát, rozkročili nôžky, prinožovali a roznožovali a zároveň rukami upažovali a vzpažovali, cvik sa nazýva "anjelik", efektný je na snehu, na piesku je to pre detičky zaiste fajn, len dospelí majú trochu mrzutosti, lebo decká majú piesok po celom tele, aj vo vláskoch. Sofia s Dominikou nechceli z piesku domov ani keď začalo pršať, na môj argument, že zmoknú, sa dožadovali dáždnika v domnienke, že tak im dovolím ostať na piesku. Andrej využíval pieskovisko ako doskočisko pre skok do diaľky.

Lopta je Andrejkov život! Futbal ho nesmierne baví, nie je super nadaný, ale snaží sa a robí to rád! Na trávniku s jedným siedmakom, keď má ten čas, alebo aj s inými chalanmi, ak sa pritrafia, by kopal do súmraku. Ak sa nikto nepritrafí, kope si sám. Raz pred nami vykopol loptu na vysokú borovicu, sňal mu ju tatík, ktorý si aspoň preopakoval lozenie po stromoch z mladosti. Keď zas inokedy vykopol loptu na rovnú strechu garáží, šiel mu po ňu obetavý sused. Dostal sa k nej tak, že si najprv stúpol na strechu svojho auta, potom sa vyšvihol na garáže. Ešteže veľa neváži! Je to lesný ochranár a turista. Andrej sledoval aj majstrovstvá v telke, zbieral nálepky futbalistov a lepil ich do albumu.

Dedo učil Dominiku bicyklovať bez pomocných koliesok - dievča robí pokroky. Vlastne všetky moje vnúčatá vedia bicyklovať, korčuľovať, Sofi aj lyžovať, začínajú plávať. Hovorím to s hrdosťou, lebo ja osobne som športové drevo.

No ale už musím prestať ťukať, lebo dievčence si zmysleli maľovať a Dominka používala fixku tak vehementne, že má zelený jazyk aj zúbky, hádam jej to idem nejako vypláchnuť. Ahá, už to za mňa urobil Andrej, je zlatý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára